Deze site heeft beperkte ondersteuning voor uw browser. We raden aan om over te schakelen naar Edge, Chrome, Safari of Firefox.

Winkelwagen
Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden.

Een beetje kleur doet niemand pijn

Geplaatst door Andu Vollema op
Een beetje kleur doet niemand pijn

Door Ruth Hamelink

Door alle narigheid in de wereld zoekt men naar een sweet escape, we willen ons verliezen in nostalgie, onze zintuigen prikkelen. Minimalisme ligt op de achtergrond, we zijn opzoek naar kleur. Veel voorkomende kleuren en vormen die nu populair zijn in 2022 komen van de jaren 70. Laten we teruggaan in de tijd voor wat extra inspiratie, een blik werpen op de meest populaire kleuren van de afgelopen periodes.

Beginnend met de zeroes, de jaren 2000. Het jaar van het minirokje, de onbezonnen experimentele jaren. In 2000 zie je veel lichte kleuren. Babyroze, babyblauw, alles mint en zoet. Pastels waren in trek bij mannen en vrouwen. Naast alle pasteltinten zagen we ook wisselende bruin- en beigetinten.

Y2K (Year 2000) bracht jeans en trendy prints zoals dierenprint en camouflage. Een andere uitgesproken trend van de jaren 2000 was “bedazzeling”. Alles zat onder de strass steentjes van pantalon en pet tot croptop en blazer. Elk item werd volgeplakt met glitters. Na de Glitter rage volgde een meer minimalistische beweging. De hiphopscene kwam met rustige kleurtonen en toonde het begin van een nieuwe millennium. Bij deze trend stonden kleuren als bruin en beige centraal. Deze aarde tinten werden aangevuld met fel oranje, diep rood en donker blauw. Ontspannende kleuren zoals lichtbruin, bruin, tinten wit donker blauw, blauwgrijs en blauwgroen hadden de bovenhand.

De meest populaire kleuren in de jaren 00:

Foto: kleuren en fashion '00

De jaren negentig waren wild met kleur en print. De weggespoelde pastelkleuren van de jaren 2000 waren amper te zien in 1990. In de jaren 90 hadden primaire kleuren de overhand. Veel mensen gingen prints en kleur combineren. In deze periode werden bandshirts en placed print erg populair. T-shirts werden veel gedragen door deze nieuwe druktechnieken. In de jaren 90 wordt onderandere metallic stof populair, zijn prints meer uitgesproken, is veel gek en soms ook kinderlijk.

De jaren negentig waren de tijd van boybands en girlbands. Backstreet Boys, Spice Girls en TLC hadden veel invloed op de reguliere mode, maar ook tv-series als Fresh Prince of Bell Air en Friends waren een geweldige inspiratiebron voor modelooks uit de jaren 90.

Platformschoenen, bikershorts, overalls, skater shirts en raider snapbacks, al deze trends behoren tot de jaren negentig. Veel van deze trends hebben al een comeback gemaakt denk aan scrunchies, overalls, crop-tops, chockers en flared jeans.

In het midden van de jaren 90 werd ook grunge erg populair, wat resulteerde in een afname van felle kleuren van 1995 tot eind 1999. Deze periode werd gedomineerd door ruit, flanellen overhemden, stonewashed spijkerbroeken en donkere kleuren zoals kastanjebruin, bosgroen, indigo, bruin, wit , en zwart.

Dit zijn de meest populaire kleuren in de jaren 90:

Foto: kleuren en fashion jaren '90

De Elegante jaren 80 verwijzen naar het sparkelende sociale leven.

Deze jaren stonden in het teken van powerdressing. Vrouwen creëerden zandloperfiguren door de schouders te overdrijven met hoge schoudervullingen. Verder droeg men vaak een grote dikke riem waardoor de schouders nog meer geaccentueerd werden.  De meest populaire jaren 80-kleding voor vrouwen waren powersuits, jurken met gewatteerde schouders, beenwarmers en spandex panty's. Voor mannen waren de meest populaire kledingstukken in de jaren 80 leren jassen, poloshirts, Oxford-shirts en coltruien.

Ook de harembroeken werden mode in de jaren 80. Mensen droegen deze vaak in felle neonkleuren met gekke prints. De ''fitnessbeweging'' was een van de redenen dat neonkleuren zo populair werden. Velours, fluweel en polyester waren populaire stoffen die in kleding werden gebruikt. Mannen droegen veel overhemden met knopen en v-hals tops. Dit is ook het tijdperk van bontjassen en spijkerjacks. Populaire kleuren in het interieur waren zwart, wit, indigo, bosgroen, bordeaux en verschillende tinten bruin, bruin en oranje. De mode zelf toonde meer felle kleuren zoals dieprood, neonroze en verschillende tinten blauw en paars. Accessoires waren vaak groot en grof, kinderen droegen meerdere funky kettingen en vrouwen grote geometrische oorbellen.

Dit zijn de meest populaire kleuren in de jaren 80:

Foto: kleuren en fashion jaren '80

Deze tijdperken hebben veel primaire, diepe kleuren gemeen. De eerste keer dat deze felle kleuren werden gezien, is rond de jaren 60. Als je meer wilt weten over de kleuren voor de jaren 80, bekijk dan onze andere blog “Fashion in Color”.

 

← Ouder bericht Nieuwe bericht →